joi, 3 aprilie 2008

3 Aprilie

Edward Regan Murphy
Unul dintre cei mai buni actori de comedie ai Hollywoodului, dar si regizor si scenarist, s-a nascut pe 3 aprilie 1961 in cartierul Brooklyn, din New York.

Fiu de politist din Brooklyn, decedat pe cand el avea doar opt ani, vedeta de comedie Eddie Murphy a fost crescut in clasa mijlocie din Hempstead de mama sa si de tatal vitreg. Fiind un "clovn" innascut, in timpul liceului, la Roosevelt Jr-Sr, a fost votat cel mai popular elev.

Asadar, talentul sau incredibil a fost evident inca din copilarie. La doar 15 ani, avea deja numere de comedie prin baruri si restaurante, numere pe care si le scria singur.

La scurt timp, tanarul Eddie avea sa ajunga in Manhattan, in clubul „The Comic Strip”. Proprietarii clubului, Robert Wachs si Richard Tienken au fost asa de impresionati de talentul tanarului incat au decis sa aiba grija de cariera lui.
Si-a inceput cariera artistica facand parte din echipa emisiunii „Saturday Night Live”, intre anii 1980 si 1984, si a fost protagonistul unor show-uri de stand-up comedy. Debutul pe marile ecrane a avut loc in 1982, alaturi de Nick Nolte, in celebra comedie „48 Hours”. Productia s-a bucurat de succes si este considerata promotoarea unui nou gen de filme politiste, in care se regaseste combinatia de actiune, aventura si umor.


Eddie Murphy a mai jucat in filme precum „Politist in Beverly Hills”, „Profesorul Trasnit”(1996), „Doctor Dolittle”(1998), „Bowfinger”(1999), „Profesorul Trasnit 2: Familia Klump”(2000), „Shrek”(2001), „Doctor Dolittle 2”(2001), „I Spy”(2002), „Casa Bantuita”(2003) sau „Shrek 2”(2004).

Recunoasterea talentului lui Eddie Murphy a venit odata cu nominalizarea la Globurile de Aur pentru rolurile din „Politist in Beverly Hills” si „Profesorul Trasnit”(1996).
El a si regizat productia Harlem Nights (1989) si a produs Life (1999) si The Adventures of Pluto Nash (2002).

In 2007 castiga Globul de Aur datorita interpretarii rolului James „Thunder” Early in musicalul „Dreamgirls”. Acelasi rol il propulseaza in categoria actorilor care au primit o nominalizare la Oscar pentru rol secundar masculin, in 2007. In „Dreamgirls”, Eddie interpreteaza rolul unui cantaret afro-american al anilor '60 ce nu poate canta in fata unei audiente formate din albi, avand serioase probleme de personalitate. Aceasta este prima nominalizare a lui Eddie Murphy la Oscar in intreaga sa cariera.

Datorita incasarilor uriase de care s-au bucurat recentele productii „Norbit” si „Shrek the Third”, Eddie Murphy este considerat acum unul dintre cei mai puternici actori de la Hollywood, devansandu-i pe Tom Hanks si Samuel L. Jackson.
Pe langa faima sa profesionala de contestat, actorul s-a remarcat si printr-o viata personala extrem de tumultoasa.

Niciun comentariu: